Poronpaistia

  Kotona syöminen on kivaa. Tänä viikonloppuna oli erityisen kivaa, sillä päätimme hankkia poron paistia, jota kypsennettiin hitaaaaaasti matalassa lämmössä. Tuloksena oli superhyvää, suussasulavaa lihaa, jollaista harvoin saa syödäkseen.

  Poro otettiin ainakin pari tuntia ennen työstämistä huoneen lämpöön. Paisti sidottiin ja pintaan otettiin väri pannulla, jossa oli öljyä, voita, valkosipulia, salviaa ja timjamia. Tämän jälkeen liha siirrettiin 95 asteiseen uuniin tunniksi. Tunnin jälkeen lämpötila laskettiin 85:een ja kypsentämistä jatketiin, kunnes sisälämpö oli 60. Kokonaisuudessaan aikaa meni ehkä 1h 45min - 2h. Uunista oton jälkeen paisti käärittiin pyyhkeeseen ja tämän jälkeen folioon, jossa sai vetäytyä sellaiset parisenkymmentä minuuttia. Tuloksena oli täydellisen tasaisesti kypsynyt, rosee liha, joka leikkaamisen yhteydessä maustettiin vain sormisuolalla. Pippuria en käyttänyt ollenkaan, jotta lihan ominaismaku pääsisi mahdollisimman selkeästi esille.


Miedossa lämmössä paahdettua poronpaistia salvialla ja timjamilla maustettuna


  Poron kaverina tarjottiin salvialla ja valkosipulilla maustettuja papuja, sekä uunissa kypsennettyjä timjamilla maustetuja pieniä terttutomaatteja. Juomaksi valikoitui pari vuotta sitten laivalta hankittu Masin 2008 amarone, joka soveltui poron kanssa enemmän kuin hyvin.


Masi Costasera amarone classico 2008


  Näin miehiseltä kannalta katsottuna ilta päättyi ihan täydellisesti. Pipariakin sain... Dammenbergin piparisuklaa oli juuri sopiva lopetus tälle aterialle.


Dammenbergin herkullista piparisuklaata


  Mukavaa pikkujoulua tai ihan vaan mukavaa loppuvuotta itse kullekin.


- Peter

Kommentit