Makkarafiesta

   - "Mitä tehtäis?"

   - "Sika pestäis..."

   Kun ei ollut possua pestäväksi, päätimme tehdä siitä makkaraa. Ja jotta nasulla ei olisi yksinäistä, kaveriksi pääsi mukaan lammas. Kokemattomuutemme makkaranteossa tuli heti alkumetreillä paikatuksi, kun asioimme Hakiksen kauppahallissa sijaitsevassa Reinin liha -nimisessä herkkuparatiisissa. Liikeen asiantuntevat myyjät pelastivat todennäköisesti aika paljon suosittelemalla hyvää lammastuotetta pöytäämme. Saimme siis muistaakseni jotain rasvaista lampaan kylkeä, jota normaalisti ei edes tavisasiakkaille myydä.

  Suolten, silavan ja lihapalojen kanssa suuntasimme sitten kohti Speltoa, jossa makkaratalkoot alkoivat asiaan kuuluneen kahvihetken jälkeen. Lihat jauhettiin, silavat, sipulit ja mausteet lisättiin, annettiin Kenwoodin ihmeen tehdä töitä ja sekoittaa ainesosia puolestamme. Erikoista oli, että sekoitusvaiheessa lihojen ja mausteiden joukkoon lisättiin hissukseen jäämurskaa, jotta rasva ja vesi emulgoituisi, mikä puolestaan vaikutti myönteisesti makkaran koostumukseen (eli makkarasta ei tullut niin rakeista).

  Teimme siis kahta makkaraa, yhteensä pikkuisen yli 2 kg, mikä riitti mainiosti kahdelle aikuiselle (muutamaksi päiväksi). Toinen oli auralla maustettua chorizo-makkaraa ja toinen italialaistyyppistä lammasmakkaraa. Kumpikin oli hyvää, mutta ehkä tällä erää auramakkara vei voiton, koska siinä oli kaikkea syntisen tappavaa (auraa, pekonia ja tulisia mausteita), mikä ei koskaan voi olla liian pahaa.

  Lisukkeena, joista voinen kertoa joskus toiste, oli maailman yksinkertaisimpia (kuten kuvasta näkyy) tryffeliperunoita sekä tomaatti-avocado-salsaa (NAMIA NAMIA!!!). Juomaksi oli tarkoitus ottaa Urguellia, mutta päädyimme kuitenkin korkkaamaan kohtuullisen edukkaan ja ihan hyvin toimivan ripasson. Hyvää oli, mutta kun komisaario Lewiksen senkertainen jakso oli jotenkin niin unettavan hidastempoinen, loput juotiin seuraavana iltana uuden makkarasatsin kera. Kuten kuvasta näkyy, esillepanoa ei juuri tuolloin kauheasti mietitty; aikaa oli kulunut sen verran, että kiire oli jo syödä. :)

Hätäinen esillepano

   Makkaraoperaation plussat ja miinukset näin niin kuin yhteenvetona koko päivästä (sillä koko päivähän tähän meni):
+ ruoka oli hyvää
+ ruuanlaitto oli kivaa
+ hallissa oli kiva jutella ja oppia taas uutta

- sotkua tuli aivan järjetön määrä
- aikaa kului tosi paljon

   - Kannattiko? 
   - No, kyllä
   - Aionko tehdä uudestaan?
   - Tietty!

- Peter

Aura-chorizo
1 kg possun kasleria
200 g pekonia
150 g silavaa
150 g aurajuustoa
2 sipulia
1 paprika
1 tl muskottia
1 kuivattu chili
2 tuoretta chiliä (laatua en muista; vahvuus oli 8)
1 tl valko- ja mustapippuria
3 tl sinapinsiemeniä
3 tl savustettua paprikajauhetta
4-6 valkosipulinkynttä
2 rkl suolaa
kourallinen lehtipersiljaa, puoli nippua korianteria, pari oksaa rosmariinia
2 dl jäämurskaa

Italialainen lammasmakkara
1100 g lampaankylkeä
100 g silavaa
2 sipulia
1 tl muskottia
1 tl valko- ja mustapippuria
kourallinen lehtipersiljaa, pari oksaa tuoretta rosmariinia ja timjamia
4-6 valkosipulinkynttä
1 dl kalamata oliiveja
1 dl aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl suolaa
2 dl jäämurska

Kommentit