Grillattua entrecotea lakritsijuurella maustettuna

  Voi veljet! Tätä hetkeä on odotettu läpi harmaan talven, joka viipyilee kiusaten kevään tuloa. Aurinko paistoi jopa töiden jälkeen; terde oli lämmin. Sudenpentujen ehdottaessa grilliruokaa, ei käynyt kieltäytyminen. Listalla oli luonnollisesti (tästä olen jo aiemmin puhunut, joten ei tarttunut kuvaan) Thai-possuvartaan, maissia, nakkeja sekä entrecotea, josta ajattelin tänään avautua.

  Noin sata vuotta sitten aikana, jolloin mammutit olivat juuri kuolleet sukupuuttoon, olin laiha, pitkätukkainen poika, joka oli juuri lopettanut kasvissyönnin, söin elämäni ensimmäisen oikean "fiinin" pihvin eräässä skotlantilaisessa ravintolassa. Ihmettelin syödessä (ja sen jälkeen) että miksi ihmiset kehuvat pihvejä, sillä kyseinen edessäni oleva yksilö ainakaan ollut mitenkään erikoinen. Tämä idean olen myös myöhemmin kuljettanut mukanani ja yhä edelleen allekirjoitan, että pelkkä pihvi ei ole erityisen hyvää, ellei raaka-aineena käytetty liha ole todellakin ensiluokkaista.

  No, kuinka sitten tehdä "tavallisen kansan markettilihasta" maukasta? Korjaan, erittäin maukasta! Salaisuus on simppeli ja ratkaisu on jokaisen meidän käsissä. Maustamalla, marinoimalla, työstämällä liha kuten se kuuluukin. Eli: anna lihan lämmetä 1-2 h huoneenlämmössä ennen paistoa, jotta lihasnesteet pysyvät pihvissä (tämän ansiosta pihvi pysyy mehevänä), mikäli marinoit lihaa pidemmän aikaa, älä käytä suolaa, sillä suola imee lihasta nesteet pihalle, jolloin mehevyys kärsii. Marinoinnissa kandee käyttää öljyä, yrttejä, valkosipulia, joskus käytän siideriä tai/ja balsamicoa sekä tietty mustapippuria. Maustamiseen riittää usein suola ja pippuri. Välillä, jos teen lihan uunissa, laitan kaveriksi vaikkapa rosmariinin oksan. :)

  Tänään ostin nätin palan lihaa, poistin siitä kalvot ja leikkasin pihveiksi. Tein pikaisen marinadin, jossa oli lakritsijuurijauhetta... uuuu!!!! Toimi! Lakritsi, jota ei siis ollut tosiaankaan paljoa, antoi miellyttävän makeahkon maun, joka toimi ihan mahdottoman hyvin grillissä! Hullu kokki onnistui jälleen yllättämään itsensä. Sudenpennut pullikoivat ruuan maukkautta vastaan, mutta minkäs teet; kundi pääs laittaan pippurit pihvien päälle. Tais olla äkäinen kokki :) Onneks tenavat halus nakkejakin, joten ilta oli ruuan osalta pelastettu. *huh!*



Nyt, istun terdellä huopaan kääriytyneenä ja kirjoitan tätä. Taidan siirtyä sisälle ja linnottautua kirjan kanssa sohvannurkkaan. Ei huonoa sekään :) Ohessa vielä olennainen resepti, eli kuinka maustoin lihan. Olkaa hyvät! Suosittelen.

Lakritsijuurimarinadi lihalle
1/2dl oliiviöljyä
1 tl lakritsijuurjauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
kourallinen lehtipersiljaa
1-2 valkosipulin kynsi
mustapippuria

Sekoita marinadiainekset ja anna lihojen maustua vähintään 30 min. Grillaa ja nauti!

-Peter


Kommentit