Tarte tatin

  Överit on mun juttu! Hyvässä ja pahassa. Erityisesti nuorempana ja vähän vanhempanakin lähiyhteisö sai välillä kauhistella toilailujeni typeryyttäni. Nykyään, överit ovat vähentyneet ja tasoittuneet, typeryyden kauhistelemisen jatkuessa ihan entiseen malliin. Ja hyvä niin. Sillä, tasainen elämä indikoi hieman liikaa Thanatosta; kuolemanviettiä. Ajoittainen typeryys lienee peräisin Eroksesta, elämänvietistä, joka minua ajaa vääjäämättä esim. innokkaisiin kokeiluihin täällä köökissä.

   Eilen perjantaina, sudenpennut saapuivat ja teimme tytön kanssa ranskalaisen omenapiiraan, Tarte tatinin. Jep, se ruokahan on todella elämää ylläpitävää, ottaen huomioon rasvan ja sokerin määrän. Käytännössä ruuassa ei ole mitään muuta terveellistä, kuin omenat, jotka nekin keitetään rasvassa, sokerissa ja calvadosissa sellaiseen olomuotoon, että taatusti kaikki terveellinen on kadonnut hormia pitkin taivaiden tuuliin. Mutta, kaikessa ruuassa ei pointti ja hyvyys tulekaan vitamiineista, vaan mausta, joka kirvoittaa paatuneimmankin sydämen lauluun. Tässä tapauksessa hienointa on, että laulua irtoaa taitamattomalta myös ihan ilman C2H5OH:ta.

In making of Tarte tatin

  Tarte tatin on mahdottoman helppo tehdä ja sitä voi mausteilla/lisukkeilla varioida mielensä mukaisesti lähes rajattomasti. Itse tein hyvin simppelin, jossa tosiaan oli omppujen lisäksi vain voita, sokeria ja calvadosia. Ja näin se meni: kuorin ja kuutioin omput (puristin sitruunaa päälle jotteivät tummu). Heitin pannulle 100g voita ja 2dl sokeria. Omput perään paistoa ja loraus calvaa. Sitten hauduteltiin ja hauduttamisen jälkeen jäähdyteltiin.

  Hauduttamisen aikana tein taikinan. 100g voita, 1dl tomusokeria ja 1 muna. Kaulin taikinan ja peittelin vuokaan kaatamani omenat. Sitten vain uuniin muistaakseni 200c ja 30min. Makoisaa oli. Itse asiassa niin makoisaa, että jäi kuvat ottamatta valmiista annoksesta. :)

  Tämän päivän ruuasta ehkä joutuu kanssa kirjoittamaan. Jääkaapissa odottaa tiikerirapuja, jotka olisi tarkoitus grillata valkosipuliin, chilin ja korianterin kanssa. NAM!

- Peter

Kommentit