Grillattua siikaa

  Tänään sudenpennut siirtyivät äidilleen ja minä suuntasin uimarannalle. Paluumatkalla kävin luottomyymälässäni (Niittarin Kmarket) katsomassa, josko sieltä saisi syötävää. Olo oli sellainen, että pitäisi olla nopeaa ja helppoa ja mielellään hyvää. Mukaan tarttui siika, sillä olen jo pidemmän aikaa haaveillut kokonaisen kalan grillaamisesta.

  Joskus sata vuotta sitten toisessa elämässä söin Gardajärvellä kokonaisena työstetyn Gardajärven taimenen, jossa oli jotain yrttiä (muistaakseni timjamia) täytteenä. No, timjamia en löytänyt, joten ostin rakuunaa. Se kun on myös tuoreena aivan mahdottoman hyvänmakuinen.

  Ja näin se meni. Hieroin kalan sisään ensin sormisuolaa ja valkopippuria, jonka jälkeen lisäsin nipun rakuunaa ja muutaman lohkon sitruunaa. Päälle hieroin vielä hieman öljyä, jotta kala ei vahingossa tarttuisi grilliin kiinni. Ja eiku lämpöseen....

Siika grillissä täytteenä rakuunaa, sitruunaa, sormisuolaa ja valkopippuria. Päällä sitruunaa ja tilliä

  Grillasin fisua noin neljä minuuttia per puoli, mikä oli oikein sopiva. Tuloksena oli mehevä mutta kypsä kala. Kääntämisen jälkeen lisäsin kalan päälle sitruunalohkot ja tilliä, jota minulla sattui olemaan. En tiiä oliko tillistä mitään hyötyä maun kannalta, mutta kivaa sitä oli kuitenkin laittaa :)

  No, sitten lopulta ei muuta kun kalan nosto lautaselle. Päälle puristin sitruunaa ja kaadoin hivenen (tai runsaasti) sitä hyvää oliiviöljyä. Nahkaa en syönyt, ja kun siirsin sen sivuun, maustoin kalaa vielä sormisuolalla. Parilla sanalla sanoen, IHAN KIPEEN HYVÄÄ! Lisukkeeksi tarjosin itselleni retiisejä, mutta jos jaksaa, niin kyllä perunakin tillin ja voin kera toimii mainiosti. Ehkä jopa niin, että perunat käväisisivät alustavan runsaassa suolassa keittämisen jälkeen (pottuja ei siis keitetä kypsäksi) uunissa ja päälle tillivoita, niin uskon, että se olisi paras lisuke. Hankala lause taas vaihteeksi, mutta pointti ehkä selviää tavaamalla :)

Simppeliä ja sikahyvää
   Tämän ravintolan armoitettu ja mielivaltainen sommelieeri suosittelee tämän ruuan kanssa skumpaa. Mitä kalliimpaa sen parempi juttu. Ehkä joku raikas valkkari sopisi myös... Eli ei chardonnayta tai gewurstslhjsoieurweremineria.... Ihan kesäruokaa parhaimmillaan!

  - Peter




Kommentit