Kuinka isät ruokkivat lapsiaan...

  Maskuliinisuuteen liitetään usein toiminnallisuus ja tekeminen miesten tavaksi käsitellä emootioitaan. Fine! Hyvä! Jos näin on, voitaneen minulle ja ystävälleni antaa seuraava vuoden isä palkinto ihan vain perustuen tavalle, jolla lapsemme tänään ruokimme. Kumpikin meistä haluaa tarjota lapsille sekä hyvää ruokaa, mallin siitä, että mies voi hoitaa kotitöitä (esim. ruokaa laittaen) ja kuinka ruuanlaitto ja ruokailu voivat yksinkertaisesti olla ihastuttavia sosiaalisia tilanteita, joissa elämän ylläpitämisen tarve paiskaa tasaveroisena kättä nautintojen kanssa.

  Lähdimme tänään uimaan kokoonpanolla, kaksi miestä, kundi ja kolme tyttöä. Lasten peuhatessa vedessä, altaan reunustalla vedessä lilluessa miehillä syntyi ajatus yhteisestä iltaruuasta. Sanoin, että meillä olisi lammasta kaikille, jos vain lisukkeita hankitaan enemmän. No, lammastarjous osui ja upposi, eikä aikaakaan kun olimme kasaantuneet Maakirjantien yksikköön ja pistäneet kattilat porisemaan. Hienointa oli, kuinka skidit saapuivat vuoron perään keittiöön hämmentämään kastiketta ja ihastelemaan erilaisia tuoksuja.

Lampaan paahtopaistia, uunijuureksia ja punaviinikastiketta

  Tarjolla tänään siis oli lampaan paahtopaistia kera uunijuuresten ja punaviinikastikkeen. Kuvat, ovat skidien annoksista, jotka katosivat tuulensuojaan alta aikayksikön. Kysynkin, eikö urheilun jälkeinen nälkä tarjoakin aivan mahtavan tilaisuuden tarjoilla kakruille jotain muuta kuin perus-makaroonilaatikkoa (joka sekin on muuten hyvää eikä lainkaan väheksyttävää)? Vastaan itse: on. Se on mahtava tilaisuus, jolloin nirsompikin kersa suostuu maistamaan ja ehkä jopa pyytämään lisää. Näin kävi meillä. 50 prosenttisesti ruokaa oli liian vähän, mutta vuoden isät sanoivat, että on hyvä jättää masuun tilaa myös jälkkärille... öö ja iltapalalle...



Lampaan paahtopaistia, uunijuureksia ja punaviinikastiketta (osa 2)

  Ehkä parasta tässä annoksessa on se, että sen valmistamiseen ei tosiaan mennyt kovinkaan pitkää aikaa. Ok, esivalmisteluja ei lasketa. Mutta ei niihinkään oikeesti mennyt paljoa aikaa... Uimasta tultuamme, nostin marinoidut lampaat jääkaapista huoneenlämpöön ja aloin pilkkomaan kasviksia punaviinikastikkeeseen. Kaverin saavuttua työstimme rosamundista pariisinperunoita ja pilkoimme porkkanat ja lantut. Perunoita keitimme noin 10 min ennen maustamista ja vuokaan laittoa. Porkkanat ja lantut sen sijaan iskettiin paloittelun jälkeen suoraan vuokaan, jonka jälkeen suola, pippuri, hunaja ja oliiviöljy ja timjami. Perunoissa oli ainoastaan suolaa, öljyä ja sitruunamehua.

Eli uunissa olivat juurekset ja lampaat, joiden pintaan hieroin sitruunankuorta ja valkosipulia. Uunisafkan alkaessa olla valmiinpuoleista, paistoin voissa keitetyt pavut ja siitakesienet. Itse annos kasattiin järjestyksessä: ensin punaviinikastike lautaselle, perään haricot-pavut ja siitakesienet, tämän jälkeen juurekset ja viipaloidut paistit, jotka oli maustettu suolalla ja pippurilla. Ja se maku... Skidit söivät ja isät söivät. Ihan rehellisesti voin sanoa, että tulen tekemään tätä toistekin. Ja siis huom! Ennen pääsiäistä, siis!

Isällisin terveisin w/ love,
Peter


Marinadi lampaalle + valmistus
Tuore rosmariinin oksa
Runsaasti valkosipulia
n. 1dl kuivaa omenasiideriä

Kuivaa marinoidut lampaat, hiero niihin sitruunan kuorta sekä valkosipulia. Laita 150 asteiseen uuniin ja pidä uunissa kunnes sisälämpö on 55-58. Kääri 10-15 minuutiksi folioon. Ennen tarjoilua leikkaa paisti siivuiksi ja mausta suolalla ja pippurilla ennen kuin nostat lampaat lautaselle.

Punaviinikastike
5 Porkkanaa
1 pieni lanttu
6 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
1 juuriselleri
1 tomaatti
n. 5 dl punaviiniä
pippuria

Kuullota porkkanat, lanttu, selleri ja valkosipuli. Lisää tomaatti, punaviini, sipulit ja pippuri. Keitä kasaan miedolla lämmöllä. Siivilöi ja lisää tarvittaessa punkkua. Suurusta ja lisää nokare voita antamaan makua ja kiiltoa.

Uunijuurekset
Lanttua
Porkkanaa

Kuutioi ja pätki lanttu ja porkkana. Laita kappaleet vuokaan, lisää suolaa, pippuria ja reilusti hunajaa sekä hyvää oliiviöljyä. Laita 150 asteiseen uuniin riittäväksi aikaa.

Kommentit