Otsikko lupaa melko paljon, ottaen huomioon, että tässä jälkkärissä oikaisin einesten ihmeellisten maailman kautta enemmän kuin mitä ylpeyteni tavallisesti sallii. Mutta, viimeinen lomapäivä ranta-auringossa, meren suolan maku huulilla, ei oikein jaksanut alkaa väkertämään kakkupohjaa tai jätskiä ihan itse. Silti, maun mittarina toimi erinomaisesti se, että jos minä ja kaksi lasta tuhosimme koko kakun yhtä pientä palaa lukuun ottamatta...
Onnistuneen rantapäivän jälkeen tämä jälkkäri toimii siis kuin häkä. Ja mikä parasta, valmistusaika on melkein olematon (paitsi, jos joutuu vatkaamaa marengin käsin, kuten eräs). Koko juttu meni siis näin: Eroteltuani kolmen munan keltuaiset ja valkuaiset, keitin sabayon-tyyppisen kastikkeen, johon laitoin yhden keltuaisen, about 0,5dl sokeria ja noin 1dl hyvää kuivaa omenasiideriä. Liemi saa sitten jäädä reilusti juoksevaksi, koska sitä käytetään piiraspohjan kostutukseen. Piiraspohjan kostutuksen jälkeen ladoin vaniljajätskin pohjan päälle ja lisäsin jonkin verran Marianne-crushia. Tämän jälkeen koko komeus piilotettiin marenkihunnun alle (käytin kolme valkuaista). Marenki saa olla sen verran kiinteää, että vispilästä valuvasta marengista tehty kahdeksikko pysyy pinnalla noin sekunnin ajan. Kun marenki on paikoillaan, kakku uuniin ylätasolle noin 225c ihan muutamaksi minuutiksi, jotta marenki saa vähän väriä. Tätä kohtaa kannattaa päivystää uunin vieressä, sillä marenki palaa tosi helposti. Itsellä uunissa oli ylälämpö ja grillivastus; toimi hyvin.
Ehkä se tärkein, eli maku. Ajatelkaa pehmeää, omenaan vivahtavaa kakkupohjaa, jonka päällä kylmää mariannelta maistuvaa jäätelöä. Päällä ohut kerros rapeaa marenkia... NAM!!!
Vielä on kesää jäljellä!!!
- Peter
Onnistuneen rantapäivän jälkeen tämä jälkkäri toimii siis kuin häkä. Ja mikä parasta, valmistusaika on melkein olematon (paitsi, jos joutuu vatkaamaa marengin käsin, kuten eräs). Koko juttu meni siis näin: Eroteltuani kolmen munan keltuaiset ja valkuaiset, keitin sabayon-tyyppisen kastikkeen, johon laitoin yhden keltuaisen, about 0,5dl sokeria ja noin 1dl hyvää kuivaa omenasiideriä. Liemi saa sitten jäädä reilusti juoksevaksi, koska sitä käytetään piiraspohjan kostutukseen. Piiraspohjan kostutuksen jälkeen ladoin vaniljajätskin pohjan päälle ja lisäsin jonkin verran Marianne-crushia. Tämän jälkeen koko komeus piilotettiin marenkihunnun alle (käytin kolme valkuaista). Marenki saa olla sen verran kiinteää, että vispilästä valuvasta marengista tehty kahdeksikko pysyy pinnalla noin sekunnin ajan. Kun marenki on paikoillaan, kakku uuniin ylätasolle noin 225c ihan muutamaksi minuutiksi, jotta marenki saa vähän väriä. Tätä kohtaa kannattaa päivystää uunin vieressä, sillä marenki palaa tosi helposti. Itsellä uunissa oli ylälämpö ja grillivastus; toimi hyvin.
![]() |
Marenki-sabayon-jäätelökakku |
Ehkä se tärkein, eli maku. Ajatelkaa pehmeää, omenaan vivahtavaa kakkupohjaa, jonka päällä kylmää mariannelta maistuvaa jäätelöä. Päällä ohut kerros rapeaa marenkia... NAM!!!
Vielä on kesää jäljellä!!!
- Peter
Kommentit
Lähetä kommentti