Putte-possun juhlapäivä

  Viime viikonloppuun kulminoitui tämän kesän yksin merkittävimmistä kulinaarisista kokemuksista, jonka kaverini niin osuvasti nimesi lihapäiväksi. Mistä moinen banaali nimi? No, antakaas kun kerron...

  Olimme aiemmin viikolla saaneet idean lähteä autolla Viroon hakemaan täydennystä ehtyneisiin juomavarastoihimme. Näin päätettyämme, kaveri ilmestyi lauantaina ovelleni sen verran ajoissa, että ehti mukaan aamiaispöytään, jossa tavallisesta poiketen oli myös ilmakuivattua kinkkua.Olimme myös aiemmin sopineet, että ruuan me söisimme vasta Tallinnassa, joten oli syytä tankata niin, että selviää pyörtymättä matkasta maasta toiseen. Lisäksi, olimme sopineet, että palattuamme suuntaamme kaverille testaamaan hänen uudenkarheaa grilliä. Iltaa varten olin hankkinut possun kylkeä, luomupossun kyljystä, entrecottia sekä raakamakkaroita. Kyytipoikana ajattelimme tehdä tsatsikityyppistä kurkkusalaattia ja kesälomalla hyviksi havaittuja sitruunaperunoita.


Possun ribsejä

Luomupossun kyljys

  Tallinnaan päästyämme kaveri oli jo ennättänyt imaista pari bisseä ja mä (kuskina) saman verran kolaa limettipalojen kera. Kummallakin oli niin kova nälkä, että päätimme sivuuttaa faijaltani saadut ravintolasuositukset ja suunnata kohti paikallista mättölää eli Beer Housea. Perille päästyämme parkkeerasimme terassille ja kaveri tilasi itselleen aivan käsittämättömän hyvästä lihasta tehdyn entrecotin, joka tarjoiltiin uuniperunan ja yrttivinegretten kanssa. Lisänä oli myös jotain salsaa, joka ei kyllä tuohon annokseen istunut lainkaan.




  Minä puolestani päädyin ottamaan possun potkaa sinappikastikkeessa kera hapankaalin ja perunamakkaran. Olin joskus sata vuotta sitten yhden toisen kaverin kanssa tällä syömässä ja hän oli tuolloin ottanut tämän annoksen. Silloin hinta tosin oli 7€ nyt 20€! Lisäksi possu oli päättänyt aiemmin päivänsä, sillä potka oli ehkä puolet pienempi, kuin mitä muistin. Silti, annos oli aivan hillittömän kokoinen ja voi sentään, miten hyvin kypsennettyä lihaa! Melkein olis voinut syödä lusikalla.


Possun potkaa a la Beer House


  No, ruuan jälkeen vyöryimme (tai ainakin minä vyöryin) terassin kautta (jossa taas join kokista limellä) kauppaan. Tavoitteenamme oli löytää kaksi ihmetuotetta: Bombay Sapphire giniä ja Aperolia. Ja katso, molemmat löytyivät. Bombay, joka muuten on englannin kuningattaren lempigini, oli kotimaan hintoihin verrattuna ehkä kolmanneksen. Aperolia puolestaan ei edes saa täältä (paitsi törkyseen hintaan, kun pitää erikseen tilata). Eli teimme löytöjä ja suunnittelimme viettävämme mukavia iltoja GT:n, dry martinin ja spritzereiden seurassa...

 Kotimatka olikin sitten rentoa jubailua laivan yökerhossa, jossa bändi soitti ja minä join kokista limellä... Autokin saatiin lopulta ulos laivasta ja otimme suunnaksi kaverin majapaikan. Toki, haimme noi sapuskat mun luota, matkan varrella kun siis asun. Mutta kyllä auto melko vauhdikkaasti päätyi Saunalahteen... No, se oli ehkä pari minuuttia auton parkkeeraamisen jälkeen, kun olin lämmittämässä grilliä GT kädessä. Kaikista kauiten grillissä piti luonnollisesti pitää noita ribsejä, jotka olivat kerrassaan mahtavia, vaikkakin olin nuukaillut liikaa grillikastikkeen määrässä. Kastikettahan kuluu melkoisesti, kun noita pitää valella vähän väliä, etteivät kuivu! Silti, vaikka ribsit jäivät eniten mieleen, täytyy kuitenkin todeta, että tuo possun kyljys oli erinomaista, kuten myös aina pettämätön grillikaveri, sopivan rasvainen antti.

Grillatut ribsit

  Loppuilta menikin sitten chillaillen. Safkan kanssa pari lasia viiniä. Saunassa pari olutta, hieman keskustelua ja sitten kello kahden aikaan päätä tyynyyn!


T, Peter


Tässä vielä näitä about-ohjeita:

Marinadi luomupossulle
about 1 ½dl kuivaa hyvää omenasiideriä
4-5 valkosipulinkynttä
tuoretta rosmariinia

Silputaan valkosipuli ja yhdistetään aineet. Annetaan possun olla marinaadissa mielellään vuorokausi.

BBQkastike ribseille
about 1 ½dl niin hyvää tomaattikastiketta, kuin mitä osaat tehdä
½ chili
n. 2dl kokista
n. 1½tl tummaa soijaa
hyppysellinen ruokosokeria
½dl vaaleaa balsamicoa


Huom! tää määrä oli vähän sniidu, joten suosittelen kasvattamaan määriä! Keitä balsamico kasaan niin, että kattilan pohjalla on ihan pieni tilkka. Lisää tomaattikastike (itse käytin tomaattikastikkeeseen tomaattimurskaa, porkkanaa, valkosipulia, laakerinlehteä, sipulia, reilusti punaviiniä ja suolaa), chili ja kokis. Kiehuta kasaan. Lisää loppuun maun mukaan sokeria ja soijaa.

Kommentit