Calvadospateeta ja muuta piperrystä

  Kahden ruokafriikin kohdatessa voitaneen Paulo Coelhomaisesti todeta Jumalan olevan jälleen lähempänä ihmistä. Kuten kuva alla osoittaa, kyllä miehilläkin voi olla kauneudentajua, vaikkakin ehkä hieman karkeaa sellaista. Ja mikä lopulta on minulle - keittiössähengailijalle - tärkeintä, on nimenomaan kokemus. Kokemus siitä, että saa olla tekemässä jotain tällaista, joka valmistui ainoastaan yhden Tio Pepe lasin voimin. Ok, ok! Esityöt ovat asia erikseen, mutta ei niistä sen enempää...

Calvadoksella maustettua pateeta, mustaherukkasiirappia ja pähkinäsalaattia

  Mutta näin homma kaikessa yksinkertaisuudessaan meni. Kaveri paistoi runsaassa voissa paksut siivut hyvää maalaisleipää. Leipien päälle voideltiin runsaasti itsetehtyä *kröhöm* calvadospateeta ja päälle valutettiin mustaherukkasiirappia itse... *kröhöm*... No, ymmärrätte varmaan, mitä tarkoitan sanoa... Leipien päälle kasattiin erilaisia salaatteja, jonka seassa oli kurkkua, minitomaatteja sekä saksanpähkinää. Voi että oli hyvää.... Vielä kun lasissa oli tilkka sitä Tio Pepeä...

Tio Pepe

  Juttuhan ei kuitenkaan alkanut tuosta. Ehei, tää oli vasta ruoka #2. Ruokailu siis lähti liikkeelle avocadosalsalla, jonka kera oli jättirapuja ja marinoituja äyriäisiä. Sekä avocadohässäkkä että ravut olivat mauiltaan hyvin pelkistettyjä. Sen sijaan äyriäiset saivat marinoitua itämaisittain sitruunaruohon, inkiväärin, chilin ja limetin seurassa.

Äyriäisiä ja avocadosalsaa

  Koska kumpikin ruokafriikeistä edusti sitä isompiruokaista sukupuolta, homma vedettiin nippuun possulla. Kokonainen Maillen maalaissinapilla (eli sitä, jossa on niitä siemeniä mukana) kuorrutettu ulkofilee oli saanut olla useamman tunnin pikkuisen reilussa sadassa asteessa. Lisukkeeksi söimme yrttiperunoita, joihin muuten kannattaa käyttää puikulapottuja mikäli Rosamunda kyllästyttää. Itse tykkään enemmän puikuloista ja voin luvata, että hyvää tulee. Mutta, kuinka ollakaan, pääruuan alkaessa häkellyimme sekä possun koostumuksesta - liha oli samanaikaisesti aivan käsittämättömän pehmeää ja kuitenkin kasassapysyvää - että sen maustakin niin, että unohdimme totaalisesti ottaa kuvia. Mut siis se porsas oli jotain AIVAN käsittämättömän hyvää... Ihan oikeesti, ei possu saa maistua tuolta, nehän syödään sukupuuttoon alta aikayksikön. Possu huuhdottiin alas keskitäyteläisellä saapasmaan edullisella punkulla, joka toimi tässä kohtaa moitteettomasti.

  Luontevasti hommat pistettiin keittiön osalta pakettiin siten, että possun jälkeen siirryimme avecien kautta Stand up komiikan pariin ja ilta jatkui ja jatkui....

Rakkaudella,
Peter

Tämän kerran sinnepäin reseptit

Calvadospatee
Paketti Broilerinmaksaa
Tilkka tuorepuristettua omenamehua
60 ml calvadosta + tarpeellinen määrä kokin omiin tarpeisiin
yksi pieni sipuli
yksi valkosipulinkynsi
voita noin 150g
suolaa, muskottia, neilikkaa

Kuullotin ensin sipulit pehmeiksi ja siirsin ne syrjään. Tämän jälkeen paistoin broilerinmaksat mausteiden kera lähes kypsiksi, lisäsin calvan ja annoin hautua. Kun hautunut riittävästi, lisäsin loput voit ja yhdistin sipulien kanssa. Ajoin tasaiseksi ja lisäsin omenamehua, kunnes koostumus oli sopivaa. Tämän jälkeen massa jääkaappiin muutamaksi tunniksi jähmettymään.

Mustaherukkasiirappi
150g mustaherukoita
jonkin verran hyvää omenasiideriä.
Ruokosokeria ja hyppysellinen suolaa

Keitin mustaherukoita about 5-10min siiderissä. Lisäsin sokerin ja suolan, sekoitin, paseerasin ja jäähdytin. Ihan älyttömän helppoa ja tosi herkullista.

Avocadosalsa
kaksi kypsää avocadoa
tomaatteja, joista siemenet ja se löysä keskusta muutenkin poistettu
tilkka sitruunamehua
suolaa

Yhdistä aineet. Sitruuna on välttämätön, koska se estää avocadon tummentumisen.
Ravut pyöräytin pikaisesti pikkutilkassa siideriä.

Marinadi äyriäisille
Hyvää omenasiideriä
tuoretta inkivääriä, korianteria, chiliä, sitruunaruohoa
limettiä
hyppysellinen suolaa
ruokosokeria

Heitä ainekset kattilaan (sokeri, suola ja limetti vasta lopussa). Keitä lientä kasaan, siivilöi, jäähdytä ja kaada pikapaistettujen äyriäisten päälle. Anna maustua jonkin aikaa.

Uunipossu
Sisä- tai ulkofilettä.
Maillen maalaissinappia
Maldon suolaa

Poista lihasta mahdolliset kalvot. Ripottele Maldon-suolaa päälle, kuorruta sinapilla ja ja tökkää pikkusta yli 100asteiseen uuniin. Kun on kypsää, ota ulos, kääri folioon ja anna tasaantua vähintään vartti.

Kommentit