Risotto d'autunno eli syksyinen sienirisotto by Peter

  Mikäs sen ihanampaa, kun ensin on tarponut 11 ½ km metsässä ja viimeiset kilometrit vieläpä rankkasateessa, kuin ottaa lämmin suihku, pistää löysät kotiverkkarit jalkaan, ottaa lasi punaviiniä ja valmistaa hyvää ruokaa. Eilen tosiaan tutustuin Espoon keskuspuiston sienitarjontaan ja täytyy kyllä todeta, että emmä sinne uudestaan enää mee. Väkeä oli vähän, mutta silti liikaa, eikä metsän antimia niin älyttömästi sitten ollut. Oli kuitenkin tarpeeksi, sanotaan näin. Tavoite, eli saada kerättyä risottoainekset, toteutui vallan mukavasti.

Metsäsienirisotto

  Yleensä olen duunannut risoton (tai pastan) vain yhdestä sienestä. Eilen kuitenkin, syksyn alkamisen kunniaksi, keräsin hyväksi havaittuja sieniä, jotka päätin yhdistää samaan ruokaan. Mukaan tarttui kanttarelleja, karvalaukkuja, muutama isompi suppis sekä herkkutatti. Näistä saikin oivan risoton aikaan. Sienten puhdistuksen jälkeen ensimmäinen operaatio oli ryöpätä karvalaukut. Eli vesi kiehumaan, tuuletus kuntoon ja sienet kymmeneksi minuutiksi kattilaan. Tämän jälkeen ne käsiteltiinkin sitten ihan muiden sienten matkassa eli pannulle päätyen.

Karvarouskuja ja kanttarelleja

Paistoin ensin sienet, puna- ja valkosipulin. Tämän jälkeen lisäsin risottoriisin (noin 1dl) ja kuullotin niitä keskilämmöllä pienen tovin (ehkä pari minuuttia). Tämän jälkeen lisäsin parissa pienessä erässä noin desin valkkaria (halpaa ja tammittamatonta) ja perään soppakauhallinen kerrallaan kanalientä. Itse käytin ekan kerran liemitiivistettä, joka oli ihan ok, mutta pikkuisen liian suolainen minun toiveisiini. Risoton teossahan pitää muistaa sekoittaa riisiä ahkerasti, jotta rakenne muuttuu puuromaiseksi. Lopuksi, risoton ollessa syömäkelpoista, mukaan voi laittaa nokareen voita sekä raastettua parmesaania.

Sieniä ja sipulia - NAM!

 Kun risotto on annosteltu lautasille, sitä voi vielä koristella tuoreella basilikalla. Kyytipojaksi sienirisotolle suosittelen (itselläni tätä ei kyllä ollut) pinot noiria. Jos haluaa oikein hifistellä ja tarjota tosi hyvän viinin, niin suosittelen lämpimästi Ninth island pinot noiria. Hintaa tuolla on nykyään jotain alle 20€, eli ei se halvin viini ole. Mutta, jos kotiruualla haluaa kilpailla ravintolailtaa vastaan, ei tuo investointi sinänsä ole paha.Vaikka ravintoloista pidänkin, pidän ehkä vielä enemmän leppoisista koti-illoista. Todettakoon tämä, näin asenteelliseksi lopuksi ennen about-reseptiä.

Risotto d'autunno eli syksyinen sienirisotto by Peter


- Peter

Metsäsienirisotto
Kanttarelleja, karvarouskuja, tattia, suppiksia
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
Arborioriisiä
5-7 dl kanalientä (eli yksi kuutio/liemitiiviste)
Tuoretta basilikaa
Pippuria
Parmesaania
Voita

Ryöppää karvalaukkuja 10min, jonka jälkeen ne voi paistaa muiden sienten kanssa. Sieniä paistaessa lisäsin niihin mustapippuria ja ihan pikkuisen suolaa. Suolan kanssa pitää vaan olla varovainen, koska liemitiivisteestä ja parmesaanista tulee tätä myös... Lisää sipuli. Kuullota hetki. Lisää risottoriisi ja valkosipuli. Kuullota pari minuuttia. Kaada n. 1dl valkkaria parissa erässä pannulle riisin ja sienten joukkoon. Sekoita koko ajan. Lisää kanalientä vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Noin vartin päästä riisi alkaa olemaan al dente. Varmista, että risotto on löysää ts. pannulla on riittävästi lientä. Lisää nokare voita ja 0,5dl (tai enemmän) parmesaania sekä tuoretta basilikaa. Nostele tarjolle ja nauti!




Kommentit